Meny

Bli av med mossan!

Mossan är visserligen mjuk att gå på, och håller sig nästan alltid grön och fin. Men, det är inte alltid kul att ha mer mossa än gräs i gräsmattan.

Här följer därför en liten guide i hur man kan bli av med mossan, både på kort och på lång sikt!

Först tänkte jag gå in lite på vart mossan trivs bäst. Som ni kanske märkt så trivs mossan bäst i nordliga och skuggiga lägen. Där byggnader, stora träd eller buskar skuggar, finns det normalt mer mossa än i soliga lägen.

Mossan gillar dessutom fukt, så märker man att det samlas mycket vatten i gräsmattan efter en regnskur, så kan det vara så illa att man behöver gräva upp, dränera om och anlägga ny gräsmatta.

Något mossan ogillar är gödning, som däremot gräset gillar, så att regelbundet gödsla gräsmattan är en god ide. Det finns både färdigt gödsel att köpa, men använder man en gräsklippare som mulchar (klipper gräset fint och lämnar det i gräsmattan) så har man redan där en bra grund, då gräset gödslar. Omvänt gillar mossan näringsfattig jord, något gräset ogillar. Har man stora problem med mossa så kan man välja ett gödsel som innehåller järnsulfat. Detta tar död på mossan som svartnar och som sedan är lätt att kratta bort.

Mossa trivs också bra på sura jordar, alltså där pH-värdet är under 7. Är du osäker på vilket pH värde jorden har, så finns det enkla mätinstrument att köpa. Skulle jorden vara sur kan man åtgärda detta genom att kalka gräsmattan. Detta kan göras när som helst under året, men bäst är det att göra innan gräset börjat växa. Det ska heller inte göras samtidigt som man gödslar. Att kalka om jorden är neutral eller basisk ger ingen större verkan mot mossan.

Något man kan göra för att hjälpa gräsrötterna på traven är att lufta gräsmattan. Detta görs lämpligen på våren när gräset börjat växa lite och rötterna fått fäste. Då använder man sig av en metod som kallas för vertikalskärning, vilket innebär att små knivar skär skåror i gräsmattan som luftar rötterna. Dessa finns både som handredskap samt el- och bensindrivna maskiner. Har man mycket mossa kommer det säkerligen bli mycket mossa att samla upp efteråt! I samband med detta kan det vara bra att gödsla, då gödningen lättare tar sig ner i jorden när den är luftad. Försvinner stora mängder mossa och gräset är glest kan man även passa på att så lite nytt gräs för att ge det ett extra försprång.

 

Det finns även vissa saker man ska akta sig för. En av dessa är så kallade mossrivare, små fjädrar som man fäster under en vanlig gräsklippare. Dessa sliter för det första enormt mycket på gräsklipparen, vilket kan leda till stora kostnader för reparationer. Dessutom sprider det mossan mycket, och den minsta mossbiten kan leda till en ny mossplanta någon annanstans i gräsmattan. Och det vill vi ju inte!

Har man riktigt stora problem, där mossan tagit över helt, är nog det minst arbetskrävande att skala bort mossan och anlägga en helt ny gräsmatta. Är det bara inom ett litet område kanske det tom kan vara snyggt att anlägga en woodland-rabatt istället för gräsmatta!

Något som framkommit de senaste åren är att mossan verkar ogilla robotgräsklippare. Detta av 2 stora anledningar. Dels att den klipper lite grann, varje dag, vilket vi tidigare kom fram till att det göder gräsmattan, den mulchar. Det verkar dessutom som att mossan ogillar att något rör sig över gräsmattan hela tiden. Så kanske kan en robot vara lösningen för dig?

Lycka till!