Meny

Att välja rätt gräsklippare!

 

Självklart är valet av gräsklippare viktigt, så här har vi sammanställt en liten guide för att underlätta för just Dig.

 

Utbudet på marknaden idag är stort, mycket har hänt dom senaste åren. Vi har gått från att ha bara några enstaka gåklippare, till att ha allt från icke motordrivna gåklippare, till robotar och stora åkgräsklippare. Så vad ska man välja?

Det första man bör tänka på är hur stor yta man har att klippa. Har man en mindre radhustomt med kanske 100kvm gräs? Eller en stor gård med 5 till kanske 10 000 kvm gräsyta? Ja, som ni förmodligen förstår så har inte dessa ytor samma behov. Generellt kan man ju säga att ju större yta, desto större och kraftigare gräsklippare behöver man.

Sedan är det hur ytan ser ut, är den öppen och plan? Eller finns det mycket rötter, träd, gångar och backar? På en öppen plan yta har man större utbud, medan man med en yta som är lite knepigare inte har lika många val. En öppen plan yta är som gjord för en robotgräsklippare. Därmed inte sagt att den inte fungerar om du har en knepig tomt, idag är flera modeller väl anpassade till att klara av både backar och trånga passager.

Givetvis spelar även dina personliga förutsättningar en stor roll i valet av gräsklippare. Har man problem att gå t.ex. är förmodligen inte en gåklippare för dig, då ska man kanske satsa på en robotgräsklippare eller en åkgräsklippare. Är man aldrig hemma på veckorna, eller ska gräsklipparen vara på sommarstället dit man inte åker mer än några gånger under sommaren? Ja, då kanske en robotgräsklippare är det smidigaste valet.

Vill du att gräset ska mulchas, dvs klippas i små bitar på plats för att göda gräsmattan, eller vill du samla och använda t.ex. för täckodling? Både gåklippare och åkklippare finns i modeller med både mulching och uppsamling.

Gräsklippare kommer i många olika prisklasser, från runt 1000-lappen till många 100 tusen kronor. Så självklart är även detta något att ta med i beräkningarna.

En gåklippare passar nästan överallt, egentligen är det som styr här tiden man vill lägga på att klippa. Att klippa 10 000 kvm med en gåklippare varje vecka tar sin lilla tid. Dessa finns även som el-och batteridrivna.

En robotgräsklippare klarar idag upp till ca 5000 kvm, har man större än så kan man givetvis ha flera. Man kan även kombinera och ha en yta med robot, och komplettera med en gå-eller åkklippare.

En åkklippare är smidigt om man har flera stora ytor som behöver klippas. Även dessa finns idag som batteridrivna!

Är du fortfarande osäker på vilken typ av gräsklippare du behöver ha? Kom gärna in och prata med oss! Är du intresserad av en robotgräsklippare men är osäker på om det fungerar hos dig så kommer vi gärna ut och kollar.

Lycka till!